Lezingen

CursussenLezingenStudiedagen

feb
23
vr
De ontwikkeling van hoofdkegels in elitegraven @ Mehen Studiecentrum
feb 23 @ 14:30

De ontwikkeling van het gebruik, de vorm en decoratie van hoofdkegels in de elitegraven in Thebe, Amarna en Sakkara gedurende de 18e dynastie

Door Ning Wah Choy

Een van de meest bekende type scènes op de muren van elitegraven in Thebe in de 18e dynastie is de zogenaamde banketscène. De grafeigenaar zit met of zonder zijn echtgenote achter een met offers beladen tafel en kijkt naar de gasten, de bedienden, de musici en de dansers die allemaal op hun eigen wijze invulling geven aan de feestelijkheden. De afbeeldingen van deze scène uit het graf van Nebamon, te bezichtigen in het Brits Museum in Londen, zijn hiervan een van de meest sprekende voorbeelden. Op de hoofden van de deelnemers zien we een voorwerp, dat zich het best laat omschrijven als kegelvormig, wit van kleur met een gele in strepen uitlopende bovenkant, met een rand van bloemen aan de onderkant. Is de vorm, de kleur en de decoratie van de hoofdkegel op de beschildering van Nebamon een standaard afbeelding of is het een gevolg van een jarenlange ontwikkeling?

Tijdens de lezing volgen we die ontwikkeling over een tijdspanne van 255 jaar, van 1550 v. Chr. tot en met 1295 v. Chr. We beginnen bij de eerste afbeelding van de hoofdkegel aan het begin van de 18e dynastie in de cultuskapel van Amenemhat, TT 340 in Thebe, en eindigen, via de rotsgraven van de getrouwen van Achnaton in Amarna, bij een van de laatste afbeeldingen van de 18e dynastie in de cultuskapel van Horemheb te Sakkara.

Naast de banketscène zijn er in de loop der tijd in de elitegraven in genoemde locaties veel bijzondere scènes bijgekomen waarbij de hoofdkegel geworden is tot een niet weg te denken onderdeel. Ik wil graag drie van de meest voorkomende scènes in de elitegraven met u doornemen en wel de banketscène, het mondopeningsritueel en de ceremonie van het eregoud, waarbij we bekijken welke veranderingen de hoofdkegel heeft ondergaan wat betreft gebruik, vorm en decoratie.

Aan het einde van de lezing geef ik u een kort overzicht van de ontwikkeling van de hoofdkegel na de 18e dynastie. Ook bespreek ik met u de meest recente publicaties en denkbeelden omtrent de betekenis en afkomst van hoofdkegel.

Aanmelden

mrt
23
vr
Soknopaioe Nesos (Dimeh) @ Mehen Studiecentrum
mrt 23 @ 14:30

Temple life in a Graeco-Roman city in the North of Fayyum

Engelstalige lezing door Filippo Mi

Soknopaiou Nesos (Dimeh es-Seba) is an Egyptian archaeological site, among the best preserved of the Fayyum region. The Graeco-Roman settlement was abandoned in the 3rd century AD and soon covered by desert sand, leaving untouched structures and objects left behind by the inhabitants of the city. Characterized by monumental ruins that still attract the eye of the traveller, the site exhibits aspects of urban dynamics and everyday life during the Graeco-Roman period. Although a promising site, the settlement was only excavated twice scientifically: first in the winter of 1931-1932 by a Michigan University expedition, and since 2001 by the University of Lecce (Italy). The present talk will include the history of the explorations, a thorough description of the site, as well as a summary of the results of the work carried by the Italian archaeological mission. The incredibly well-preserved temple area, with its high-standing mudbrick walls, will be the main focus of the lecture, which will offer insights into the architecture, decoration, and rituals that once enlivened the temple complex.

Aanmelden

apr
20
vr
De heuvel van Djehoeti (Thoth Hill) en omgeving @ Mehen Studiecentrum
apr 20 @ 14:30

Door Huib van Verseveld

Twee heuveltoppen in Thebe-West zijn ware blikvangers die boven de rest uitsteken: al-Qurn en Thoth Hill. Wat voor en achter al-Qurn ligt, weten we allemaal, o.a. de Wadi Biban el-Muluk of het Dal der Koningen, maar de vraag is wat we weten van de Thoth Hill. Op de top staat een tempel, maar van wie, uit welke periode en hoe groot is deze? Huib van Verseveld geeft in zijn presentatie hier antwoord op en vertelt over de Koptische “klif”kerk, het “klif”graf, de honderden graffiti, de hermitages, maar ook over de schachtgraven die zich ten noorden van Thoth Hill bevinden. Hij gaat in op de vraag of ons huidige beeld van de Thebaanse necropool wel klopt. De afgelopen jaren bezocht Huib Van Verseveld regelmatig dit gebied en hij deelt graag zijn belevenissen en toont zijn vondsten. Ga samen met hem de traptrede(n) op…

Aanmelden

mei
25
vr
Hatsjepsoet: de vrouw die koning werd @ Mehen Studiecentrum
mei 25 @ 14:30

Door Nicky van de Beek MA

Maätkare Hatsjepsoet regeerde meer dan 20 jaar lang als koning tijdens de 18e dynastie. Hoewel ze haar carrière begon als koningin van Thoetmosis II en regentes van Thoetmosis III, werd ze op den duur tot koning gekroond. Tijdens haar regering ondernam ze succesvolle handelsexpedities en bouwde enkele van de mooiste monumenten in de Egyptische geschiedenis. De manier waarop ze zich presenteerde was hierbij van groot belang, en dit politieke spel speelde ze op voortreffelijke wijze. In deze lezing bekijken we de loopbaan van Hatsjepsoet van begin tot eind, en proberen we enkele vragen te beantwoorden: Wat bewoog Hatsjepsoet om koning te worden? Welke rol speelde de architect Senenmoet? Wie ondernam de damnatio memoriae tegen Hatsjepsoet’s nalatenschap? En is de mummie in KV60 echt van haar?

Aanmelden