*** Ramses and the Gold of the Pharaohs
180 originele voorwerpen komen uit Egypte voor een wereldtour; een soortgelijke tentoonstelling stond in 2019/2020 in Völklingen (Duitsland).
Het belangrijkste stuk is het oudst bewaard gebleven gouden beeldje van een farao: Chafra (Grieks: Chefren, 4e dynastie, 26e eeuw v.Chr.). Ook interessant is een ring van koningin Nefertiti, echtgenote van farao Achnaton (18e dynastie). Iets ouder (ca. 1550 v.Chr.) is een halsketting met gouden kralen, gedragen door royalty ter bescherming tegen onheil. Uit de tijd van Ramses VI (ca. 1140-1132 v.Chr., 20e dynastie) stamt een andere halsketting van dubbele rijen van gouden kralen en lapis lazuli met aan het eind een gouden valk; zo stond de farao onder bescherming van de goden.
Goud was de uitdrukking van de goddelijke en koninklijke macht, als symbool van continuïteit: onverwoestbaar en onvergankelijk stond het voor eeuwigheid en onsterfelijkheid. De huid van de goden was van goud. Als zoon van de zonnegod was goud ook het materiaal van de farao. Later werd het heilige en magische materiaal ook gebruikt door hovelingen en in toenemende mate door onderdanen in het leven en in het hiernamaals om de sterfelijkheid te overwinnen.
Net als in Parijs staat hier de mummiekist van Ramses II centraal opgesteld.
De tentoonstelling stond al in Houston, Los Angeles, Parijs en Sydney en eerst gaat hij nog naar Keulen (13 juli 2024 t/m 6 januari 2025).
Tentoonstellingsinformatie van de organisator
Foto van website tentoonstellingsruimte NEON, ©2024 NEON Global & World Heritage Exhibitions