Skip to content

Van mummie tot microscoop: onderzoek naar textielproductie in het Oude Egypte

Van mummie tot microscoop: onderzoek naar textielproductie in het Oude Egypte

Vrijdag 2 mei, om 13.30 uur, in de Leemanszaal, RMO Leiden

Van mummie tot microscoop: onderzoek naar textielproductie in het Oude Egypte”. Veerle van Kersen MA

Toegang donateurs Mehen € 10,00, niet-donateurs € 12,50, studenten gratis (exclusief entree RMO).

Veerle van Kersen studeerde archeologie en egyptologie aan de KU Leuven en textielarcheologie aan het Centre for Textile Research in Kopenhagen. Na haar afstuderen in 2019 werkte ze bij het Rijksmuseum van Oudheden en in de Vlaamse archeologie. Daarnaast is ze sinds 2018 betrokken bij de archeologische missie naar Dayr al-Barsha. In 2022 ontving Veerle een FWO-beurs voor haar PhD-project getiteld: Textielproductie in Egypte van het Oude tot het Middenrijk: een reconstructie van het chaîne opératoire.

Textiel vervulde millennia lang een onmisbare rol in de Egyptische samenleving, zowel tijdens het leven als in de dood. Na landbouw en voedselverwerking was textielproductie ook één van de grootste industrieën in de Egyptische economie.

In het verleden zagen Egyptologen textiel enkel als verpakkingsmateriaal voor mummies, en gooiden het vaak gewoon weg. Hoewel er recent meer aandacht is voor textiel in de archeologie, blijft er nog veel onbekend, vooral over de textieltechnologie tijdens het Oude Rijk tot het Middenrijk. Deze lacune in onze kennis komt niet door het gebrek aan materiaal, aangezien er veel grote stukken textiel uit deze periode in museumcollecties liggen. Bovendien kennen we juist uit deze periode een aantal iconografische afbeeldingen van textiel-workshops in de vorm van grafmodellen en schilderingen in graven. Deze vormen de basis van onze huidige kennis over Egyptische textielproductie, maar hun interpretatie is doorgaans gebaseerd op West-Europese vlasverwerking. Nieuw onderzoek van het bewaarde textiel en de schilderingen in tombes onthult echter dat het productieproces in Egypte grondig verschilde.

Deze lezing bespreekt wat we te weten kunnen komen door textiel onder de loep te leggen. Een textiel-archeologische analyse kan ons namelijk meer vertellen over productie, gebruik en hergebruik van linnen, o.a. in het mummificatieritueel. Door deze technische data te combineren met de iconografie en experimentele archeologie, kunnen we nieuwe inzichten verwerven over een belangrijke, maar slecht gekende periode uit de textielgeschiedenis.


    Wanneer

    2 mei 2025    
    Back To Top