België
Grote collecties
Museum Kunst & Geschiedenis
Jubelpark 10
1000 BRUSSEL
Website
(Tot 2018 Jubelparkmuseum)
Deze belangrijke Egyptische collectie beslaat een hele etage met voorwerpen uit elke periode. Tot de topstukken behoren de ‘Dame van Brussel’ (ca. 2700 v.Chr.), het graf van Nefer-ir-ten-ef (ca. 2400 v.Chr.), het reliëfportret van koningin Teje (ca. 1375 v.Chr.) en het mooie dodenboek van de beeldhouwer Nefer-renpet (ca. 1300-1250 v.Chr.).
Er zijn vier thema’s: mummies, grafmonumenten, hiërogliefen en goden. Tal van voorwerpen stammen uit opgravingen, onder meer uit El Kab waar het museum al 75 jaar opgravingen verricht. Het graf van tuinier Nacht (TT161) is gereconstrueerd aan de hand van kleurige tekeningen uit de 19e eeuw. Curieus is de kaakchirurgie die in de 25e dynastie (2700 jaar geleden) werd toegepast op Osirmose, poortwachter van de tempel van Ra.
De online catalogus geeft voor de Egyptecollectie bijna 9.000 voorwerpen.
Musée Royal de Mariemont
Chaussée de Mariemont 100
7140 MORLANWELZ
Website
De collectie geeft een zo breed mogelijk beeld van de Egyptische maatschappij, haar geloof en haar begrafenisriten, in de periode die loopt van het 4e millennium v.Chr. tot het einde van de Byzantijnse tijd (ca. 642). Topstukken zijn een rituele kom van Koning Den uit de 1e dynastie, twee fragmenten (buste en handen) van een kolossaal beeld van een Ptolemaeïsche koningin en de buste van de ptolemaeïsche koningin Berenice. Verder zijn er o.a. een mummiekist, beelden en beeldjes, keramiek en voorwerpen voor de dodencultus.
Na de verbouwing in 2013/14 is dit de grootste verzameling van Wallonië en de op een na grootste van België. Het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden heeft een aantal voorwerpen langdurig uitgeleend, waaronder de mummie van Hor.
Kleine en middelgrote collecties
* ANTWERPEN, Erfgoedbibiotheek Hendrik Conscience
Hendrik Conscienceplein 4, 2000
12 banden van Karl Richard Lepsius’ Denkmaeler aus Aegypten und Aethiopien in een ‘Egyptische kast’. Exemplaar van de Description de l’Égypte en een papyrus met fragmenten van het Amdoeat.
* ANTWERPEN, HeadquARTers
Van Aerdtstraat 33, 2060
Vaste collectie 3500 jaar textielkunst in Egypte, met o.a. dierenmummies, mummiemaskers en fragmenten van dodenboeken. ALLEEN NA RESERVERING EN MET GIDS.
* ANTWERPEN, Museum aan de Stroom
Hanzestedenplaats 1, 2000
De tentoonstelling Leven en Dood is in 2022 gesloten, waarmee de collectie van het Vleeshuis NIET meer wordt tentoongesteld. Deze bestaat o.a. uit de mummie van een onbekende vrouw, de mummiekist van tempeldanseres Nesi-Chonsoe, talrijke stukken uit de Late Tijd, voorwerpen voor de dodencultus en sieraden.
* ARLON/AARLEN: Musées Archéologique et Gaspar (L’Institut Archéologique du Luxembourg)
Rue des Martyrs 13, 6700
Een van de musea zou iets Egyptisch bezitten, maar dit is niet op internet te vinden.
* BRUSSEL: Koninklijke Bibliotheek van België
Keizerslaan 2, 1000
In het Penningkabinet een dolk van farao Kamose (17e dynastie), een hiëratisch Dodenboek van een zangeres uit de 22e dynastie en een tetadrachme van Cleopatra VII.
De afdeling Manuscripten heeft drie papyri, waaronder een landregister van 2 meter lang.
De collectie is alleen te bezichtigen op afspraak.
* BRUSSEL: Koninklijk Paleis
Place des Palais, 1000
In het werkpaleis van de koning staan twee zwartgranieten Sechmetbeelden uit het Moet-complex van Karnak. Vermoedelijk staat één in de vestiaire voor bezoekers en één in een gang aan het andere uiteinde van het paleis.
* BRUSSEL: Musée du Chat et du Cartoon
rue Royale 6
In 2026 krijgt striptekenaar Philippe Geluck voor zijn Chat een eigen museum, vlak bij het koninklijk paleis. Een tweede deel van het museum wordt gereserveerd voor halfjaarlijkse tentoonstellingen van cartoonisten. Het derde deel is voor het kattenbeest, een oude huisvriend en ster van het internet. Als eerste tentoonstelling werd genoemd de kat in het oude Egypte, met bruiklenen uit het Louvre, Brits Museum en Museum Kunst & Geschiedenis (v/h Jubelparkmuseum).
* BRUSSEL: Museum van de Nationale Bank van België
Wildewoudstraat 10, 1000
In de eerste vitrine van zaal 4: de economie van Egypte. Onbekend is of daarbij ook voorwerpen zijn.
* BRUSSEL: Muziekinstrumentenmuseum (MIM)
Hofberg 2, 1000
Het museum bezit benen en houten kleppers, bronzen klepelklokjes en cimbalen, sistrums en een schouderharp. Verder facsimile’s van een lier en een fluit.
* CHARLEROI: zie Marcinelle
* GENT: Archeologisch Museum van de Universiteit Gent
Het Pand, Onderbergen 1
Collectie met o.a. bronzen beelden en een grafstèle.
* GENT: Bibliotheek (van de voormalige Egyptologieopleiding)
Sint-Pietersplein 5
136 papyri van 300 v.Chr. tot 800 na Chr.
* JAMBES (Namen): Egypte Museum/Musée vivant de l’Egypte
Allée du Parc 21, 51
Kindermuseum met namaakmummies en andere voorwerpen.
* LEUVEN: Studiecollectie Katholieke Universiteit Leuven
Blijde Inkomstraat 21, 3000
Studiecollectie met o.a. afgietsels van een Amarnatablet, 6 leeuwengewichtjes en van een stèle. Ook 3 demotische ostraca met hymnen aan de godin Ai/Nehemanit (Ptolemaeïsch).
* LOKEREN: Stadsmuseum
Markt 15a, 9160
Een gestileerde stierenkop uit de Predynastieke tijd, uit het Nieuwe Rijk glas van Djehoetimes III en Amonhotep IV. Verder hoofdzakelijk uit de Late en de Grieks-Romeinse Tijd: twee Isis-terracotta’s, vaasjes, lampjes, amuletten, sjabti’s, goden, een katje en een bronzen vlieg.
* LOUVAIN-LA-NEUVE: Musée L./Musée universitaire de Louvain
Place des Sciences 3, 1348
Het in 2017 geopende museum (opvolger van het Musée de Louvain-la-Neuve aan de Place Blaise Pascal) toont in enkele vitrines kleine voorwerpen: godenbeeldjes (Osiris, Isis lactans, kindergoden, Djehoeti als ibis, Bes), amuletten, de kop van een houten mummiekist en 2 stenen hoofden, een buste, 2 sjabti’s, hurkbeeldjes, een beschreven houten minisarcofaagje, een albasten vaas, een slangenstèle en er is een vitrine over schrift.
(O.a. de mummiekisten uit de 21e en 25e dynastie zijn dus niet te zien. 2024.)
* LUIK: Grand Curtius Museum
Quai de Maastricht 13, 4000
Het museum bezit onder meer een offertafel en stèles uit het Middenrijk, een stelefoor beeld, mummiekisten en kartonnages, canopenvazen, een houten kistje voor grafgiften, bronzen Osiris, Bes-amulet en papyri. In 2016 was een kleine gemummificeerde krokodil ‘voorwerp van de maand’. (In 2024 meldt het museum alleen Egyptisch glas, maar deze afdeling is sinds 2021 gesloten.)
* MARCINELLE (Charleroi): Glasmuseum
Bois du Cazier, Rue du Cazier 80, 6001
Het museum toont zijn schatten in omgekeerde chronologische volgorde, van moderne sculpturen tot Egyptische flesjes.
* SAINT-HUBERT: Musée Pierre-Joseph Redouté
Rue Redouté 11, 6870
Gravures van de Description de l’Egypte.
* SCHILDE: privécollectie Axel Vervoordt
Antiquair en interieurdesigner Vervoordt heeft een wisselende collectie fraaie Egyptische voorwerpen, waarvan een deel te koop is. De stijlkamers in zijn Kasteel van ’s-Gravenwezel zijn NIET TOEGANKELIJK voor het publiek.
* VERVIERS: Musée des Beaux-Arts et de la Céramique
Rue Renier 17, 4800
Kleine collectie (o.a. een bronzen Osirisbeeldje), met ook door Egypte beïnvloede voorwerpen.
* WATERLOO, Musée Wellington
Chaussée de Bruxelles 147, 1410
In een tentoonstelling in 2023 stonden godenbeeldjes, sjabti’s en een gemummificeerde krokodil. Niet bekend is of deze eigendom van het museum of bruiklenen zijn. Zeer waarschijnlijk worden ze niet standaard getoond.