Skip to content

Denemarken

Grote collecties

Beeld van website en © Nationalmuseet

Nationalmuseet
Prinsens Palais, Ny Vestergade 10, 
1220 KOPENHAGEN
Website

De collectie omvat zo’n 4500 voorwerpen uit de hele 3000 jaar van het oude Egypte, waaronder vier mummiekisten uit de 21e dynastie uit Deir el-Bahri. Verder keramiek en andere voorwerpen uit opgravingen van 1895-1933 en uit de opgravingen bij Beni Hassan in de jaren 1902-1904. Te zien zijn mummies, reliëfs, beelden, sieraden, amuletten, kleding en vele andere grafgiften. Opvallend zijn een granieten stèle van Ramses I (met ook de cartouche van Ramses IX), de schijndeur uit het Oude Rijk en een Sechmetkop.

Beeld van website Glyptoteket, foto © Ana Cecilia Gonzalez

Glyptoteket
Dantes Plads 7
1556 KOPENHAGEN
Website

(Voorheen Ny Carlsberg Glyptotek)
Meer dan 1800 Egyptische voorwerpen van de 1e dynastie (een nijlpaardje uit 3000 v.Chr.) tot het eind van de Romeinse tijd (een mummieportret). Verder zijn te zien: beelden, reliëfs, mummies, mummiekisten en een overvloed aan grafschatten. Hoogtepunten zijn een kwartsieten kop uit het Oude Rijk, een basalten beeld van een biddende man uit 1700 v.Chr., koppen van farao’s Amon-em-hat III en Amonhotep II, een beeld van Ramses II met Ptah, een bronzen kattensarcofaag en de mummiekist van Sesech-nofroe.

Kleine en middelgrote collecties

* AARHUS: Antikmuseet
Aarhus Universitet, Victor Albecks Vej 3, 8000
Rijk versierde mummiekist (en mummie) van Ta-bast, zangeres van Amon in Thebe uit ca. 1000 v.Chr. Ook amuletten en andere voorwerpjes. En afgietsels van beelden van farao Cha-f-ra (Grieks: Chefren, 2520-2494 v.Chr.) en Ahmose II (Amasis, 570-526 v.Chr.). Ondanks een leeftijdsverschil van 2000 jaar tonen deze beelden grote overeenkomsten in stijl.

* Aarhus: Steno Museet
C. F. Møllers Allé 2, 8000
In de jaren 1980 werden de meeste botten van mw. Ta-Bast uit haar mummie gehaald om te worden onderzocht; daarna lagen ze in dit museum in de afdeling medische geschiedenis. In 2011 werden de beenderen GERETOURNEERD aan het Antikmuseet.

* FREDERIKSSUND: J.F.Willumsen Museet
Jenriksvej 4, 3600
Beeldjes van brons of aardewerk en enkele vazen; deels namaak.

* KLAMPENBORG: Ordrupgaard, zie Kopenhagen

* KOPENHAGEN: Carsten Niebuhr Department at the Institute of Cross-Cultural and Regional Studies
Universiteit van Kopenhagen, Snorresgade 17-19, 2300
De Papyrus Carlsberg Collection is een belangrijke papyriverzameling met Arabische, Griekse, demotische, hiëratische en hiërogliefenteksten, met o.a. de tempelbibliotheek van Tebtunis.

Beeld van website en © Thorwaldsens Museum, foto Kit Weiss

* KOPENHAGEN: Thorvaldsens Museum
Bertel Thorvaldsens Plads 2, 1213
Zo’n 400 voorwerpen, vooral bronzen (goden)beeldjes, amuletten, sieraden, sjabti’s en vazen. Verder enkele kalkstenen beeldjes, fragmenten van stenen beelden, stèles en een fragment van een dodenboek. Fraai zijn het beeld van een knielende man met een stèle voor de goden Ra, Amon-Ra en Osiris (foto) en een houten kohlpotje uit het Nieuwe Rijk.

* KOPENHAGEN-CHARLOTTENLUND: Ordrupgaard
Vilvordevej 110, 2920
Koningskop.

Back To Top