Litouwen: kleine en middelgrote collecties
* KAUNAS: Mykolas Žilinskas Art Gallery (M. Žilinsko dailės galerija)
Nepriklausomybės Sq. 12, 44311
Dit museum maakt deel uit van het Mikalojus Konstantinas Čiurlionis National Museum of Art (Nacionalinis M.K. Čiurlionio dailės muziejus) en bezit de grootste collectie van Litouwen, met waarschijnlijk rond de 250 voorwerpen.
De mummiekist dateert uit de 21e dynastie en was bestemd voor een onbekende Amon-priesteres. De ‘bijbehorende’ mummie is een samenraapsel van enkele mannen, waarschijnlijk eerder uit de 21e dynastie, terwijl de ondersteunende rieten mat stamt uit de Grieks-Romeinse tijd. Overige topstukken: twee vergulde mummiemaskers van kinderen uit de Grieks-Romeinse tijd, het deksel van een mummiekist uit Deir el-Bahri uit de 7e eeuw v.Chr., beeldjes van de Apisstier en Ptah uit de 26e dynastie en een dodenboekfragment. Verder amuletten en sieraden.
GESLOTEN wegens renovatie (2024).
* KAUNAS: Mikalojus Konstantinas Ciurlionis National Museum of Art
Zie: Mykolas Žilinskas Art Gallery
* KLAIPÉDA: Klok- en horlogemuseum (Laikrodžių muziejus)
Liepų Str. 12, 92114
Het museum is onderdeel van het Litouwens Kunst Museum (Lithuanian Art Museum, Lietuvos dailės muziejus), en toont een model van een zonnewijzer.
* VILNIUS: Nationaal Museum van Litouwen, Nieuwe Arsenaal (Lietuvos nacionalinis muziejus, Naujasis arsenalas; voorheen o.a. Museum of History and Ethnography of Lithuania)
Arsenalo Str. 1, 01143
Het museum bezit in ieder geval twee kindermummies (vervalsingen uit de 19e eeuw), drie mummies met hun mummiekist en een gemummificeerd hoofd. Vóór het uiteenvallen van de Sovjetunie werden verder onder andere vermeld: een bronzen beeldje van een knielende priester, de kop van een mannenbeeldje uit dynastie 6-8, 3 godenbeeldjes, 2 sjabti’s, 8 amuletten, 5 scarabeeën en 3 halskettingen. Waarschijnlijk niet tentoongesteld.
* VILNIUS: Nationaal Museum van Litouwen, Oude Arsenaal (Lietuvos nacionalinis muziejus, Senasis Arsenalas)
Arsenalo g. 3, 01143
Hoewel de website het alleen heeft over de vroege geschiedenis van Litouwen, van prehistorie tot de 13e eeuw, zou hier een Egyptisch voorwerp aanwezig zijn.